Barcelona moet in eigen stadion al diep buigen voor PSG en Mbappé

Kylian Mbappé
Pro Shots

Paris Saint-Germain is al in de uitwedstrijd van de achtste finale tegen FC Barcelona op de drempel van de kwartfinale van de Champions League beland. De ploeg van de onlangs aangestelde trainer Mauricio Pochettino zegevierde met maar liefst 4-1 in Camp Nou.

Het verschil tussen beide ploegen was zo groot dat een ontsnapping zoals vier jaar geleden voor Barcelona tijdens de return op 10 maart in Parijs bijna onmogelijk lijkt. Kylian Mbappé was de grote man bij de Fransen met drie doelpunten. Veel ogen waren op hem gericht omdat PSG moest aantreden zonder de geblesseerde Neymar en Angel Di Maria. Hij overvleugelde Lionel Messi, de gebruikelijke hoofdrolspeler in het Spaanse voetbaltheater.

Barcelona tegen Paris Saint-Germain is een wedstrijd waarvoor veel voetballiefhebbers ook thuisblijven als er geen avondklok van kracht is. Wie herinnert zich niet die zege van Barca van vier jaar geleden (6-1), nadat de Catalaanse ploeg in Parijs met 4-0 was weggespeeld? Deze wedstrijd was ook vermakelijk, al kon Barcelona naarmate de wedstrijd vorderde de vertrekkende bezoekers niet meer bijbenen. De tweede helft deed soms denken aan de door Barcelona verloren kwartfinale van vorig seizoen tegen Bayern München (2-8).

Na een voorzichtig begin deed een actie van Frenkie de Jong het duel ontbranden. De middenvelder ging neer in het strafschopgebied met tegenstander Layvin Kurzawa in zijn buurt. Scheidsrechter Björn Kuipers wees gedecideerd naar de strafschopstip en de herhalingen op televisie stelden hem in het gelijk. Kurzawa bracht De Jong, op het oog onbedoeld, met een knie ten val. Videoscheidsrechter Pol van Boekel zag ook geen enkele reden om Kuipers terug te fluiten.

Wie anders dan Lionel Messi schaarde zich achter de strafschop. De Argentijn liet nog maar eens zien hoe je een penalty moet nemen en liet doelman Keylor Navas kansloos (1-0). Vijf minuten later was het alweer gelijk. Marco Verratti, hersteld van een heupblessure, bracht Kylian Mbappé met een prachtig balletje in stelling. De snelle aanvaller schoot de bal in het dak van het doel (1-1).

Barcelona, de club met een schuld van ruim 1 miljard euro, startte met de oud-Ajacieden De Jong en Sergiño Dest en de van een knieblessure herstelde Gerard Piqué. PSG had een veldoverwicht. De verliezend finalist van vorig seizoen nam na rust afstand. Opnieuw Mbappé tekende voor de 1-2 en Moise Kean maakte de 1-3. Mbappé had zo weinig last van zijn directe bewaker Dest dat trainer Koeman de verdediger maar wisselde. Dat hielp weinig. Mbappé zorgde in de slotfase nog voor 1-4.

Ronald Koeman kon na het duel niet anders dan erkennen dat zijn ploeg tekort komt voor de echte Europese top.

"In de tweede helft hadden we verdedigende problemen", zei hij. "De uitslag geeft ook wel aan hoe superieur PSG was. Ze waren veel effectiever dan wij. De eerste helft was meer in evenwicht en na de 1-0 van ons kreeg Ousmane Dembélé de kans om er 2-0 van te maken."

Voor Barcelona, de club met meer dan 1 miljard euro schuld, dreigt een seizoen zonder prijzen. In de competitie is de achterstand op koploper Atlético Madrid al opgelopen tot 8 punten. Barcelona verloor het eerste duel in de halve finale van de Spaanse beker met 2-0 van Sevilla.

"In het bekertoernooi moeten we terugvechten", besefte Frenkie de Jong. "Dat moeten we nu in de Champions League ook doen. Het zal heel moeilijk worden in Parijs, maar we gaan het daar proberen. Ik dacht in de eerste helft nog wel dat we aardig meededen. Maar in de tweede helft was PSG superieur."

Kylian Mbappé was met drie doelpunten de grote man van de avond. "Ons shirt betekent zoveel voor mij", zei hij. "Ik speel niet altijd goed. Maar ik verstop me nooit. Ik wil alles voor deze club geven."

De 22-jarige Mbappé was lovend over zijn nieuwe trainer Mauricio Pochettino, die begin vorige maand Thomas Tuchel afloste. "Hij levert geweldig werk", zei de aanvaller. "Maar hij zet het werk van Tuchel voort. Onder Tuchel haalden we vorig seizoen al de finale. We worden fysiek steeds sterker. We zijn nog nog niet in topvorm maar vanavond tegen Barcelona hebben we een geweldige wedstrijd gespeeld."